• RasprodajaSALE
  • Novi artikliNOVO
  • Top artikliTOP
  • Shopovi
  • Vozila
  • Nekretnine
  • Oblak blog
  • Izaberite paketOBLAK SHOP
  • Registracija
  • Linkovi

Privatnost podataka

Privatnost podataka

 

Zaštita privatnosti naših korisnika prilikom korištenja kupoprodajne stranice OBLAK.ba izuzetno je važno za našu kompaniju. Na OBLAK.ba, smatramo sve korisnike naše stranice partnerima sa kojima sarađujemo u skladu sa dobrim poslovnim običajima, uz puno poštovanje domaćeg i stranog zakonodavstva.

Ovo partnerstvo ponekad uključuje i korištenje ličnih podataka naših korisnika. Ovim Obavještenjem o zaštiti privatnosti i ličnim podacima obavještavamo vas o tome kako prikupljamo i koristimo vaše lične podatke, kome ih otkrivamo i kako možete pristupiti, promijeniti, ukloniti ili preuzeti te podatke.

Stoga vas detaljno obavještavamo o prikupljanju ličnih i anonimnih podataka te svim relevantnim informacijama u vezi sa vašim ličnim podacima.  

Podaci koje OBLAK.ba prikuplja i čuva na svojim serverima su samo oni podaci koji su potrebni za korištenje stranice OBLAK.ba, kao i za profesionalne odnose između OBLAK.ba i korisnika, te među samim korisnicima.

Određeni podaci mogu se, u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti ličnih podataka i odredbama Opšte uredbe o zaštiti podataka (GDPR), smatrati ličnim podacima. Takvi podaci mogu uključivati:

  • Ime i prezime
  • E-mail adresu
  • Broj telefona
  • Adresu stanovanja
  • IP adresu


Zaštita podataka svih korisnika

Bez obzira na to što OBLAK.ba ima privatne i komercijalne korisnike, poduzimamo tehničke i organizacione mjere za zaštitu podataka oba tipa korisnika, posebno od gubitka, manipulacije i neovlaštenog pristupa. Kontinuirano prilagođavamo proceduru zaštite podataka tehničkom razvoju.

 

Prikupljanje i obrada ličnih podataka

Posebno je važno naglasiti da se lični podaci naših korisnika pohranjuju isključivo na dobrovoljnoj osnovi. To znači da podatke o vama prikupljamo samo kada nam ih dobrovoljno date, na primjer, prilikom registracije, učešća u nagradnoj igri ili pretplate na naš bilten. Način na koji podaci o vama dolaze do nas podrazumijeva da podatke o sebi unosite dobrovoljno, a obim unesenih ličnih podataka zavisi isključivo o vama.

OBLAK.ba ne obrađuje podatke korisnika bez njihovog pristanka, a prikupljanje podataka se vrši isključivo uz saglasnost i pristanak naših korisnika, a koristi se samo za omogućavanje korisnicima da koriste opcije koje pruža stranica OBLAK.ba.

Podaci naših korisnika se nikada ne dijele sa trećim licima bez izričitog pristanka korisnika, osim u slučajevima predviđenim Zakonom, na zahtjev ovlaštenih državnih organa.

 

Povlačenje saglasnosti

Svaki korisnik ima pravo povući pristanak u bilo koje vrijeme, bez ograničenja i sa trenutnim efektom. Kontaktirajte nas na e-mail: podrska@oblak.ba

 

Registracija i kupovina putem interneta

Prilikom registracije na stranicu OBLAK.ba, svi naši korisnici trebaju unijeti određene podatke. Najvažniji podatak u tom kontekstu je e-mail adresa korisnika.

Ostale podatke koji se mogu smatrati ličnim korisnik unosi isključivo ako to želi. OBLAK.ba nikada neće prisiljavati svoje korisnike da unose adresu, broj telefona ili druge lične podatke.

Svaki korisnik nakon registracije na OBLAK.ba dobiva svoju malu stranicu na toj stranici. Korisnik pristupa svojoj stranici putem lozinke i korisničkog imena ili e-mail adrese. Važno je da korisnici ne dijele svoju lozinku sa drugima.

Osjetljive informacije se kriptiraju koristeći Secure Socket Layer (SSL) tehnologiju kako bismo osigurali da su lični podaci naših korisnika izvan domašaja neovlaštenog korištenja.

 

Prikupljanje podataka i korištenje kolačića

U cilju održavanja web stranice i osiguravanja njene funkcionalnosti, OBLAK.ba koristi tehnologiju poznatu kao "kolačići" (eng. cookies). Kolačići su male datoteke koje se šalju na računar korisnika, a kojima se kasnije može pristupiti. Oni mogu biti privremeni ili trajni i mogu koristiti JavaScript ili Flash tehnologiju. Zahvaljujući kolačićima, korisnici mogu da pretražuju našu stranicu bez prekida.

Kolačić je mala tekstualna datoteka koja čuva internet postavke naših korisnika. Gotovo sve web stranice koriste ovu tehnologiju. Prilikom prve posjete stranici, korisnikov internet pretraživač preuzima tu datoteku na njihov uređaj. Prilikom svake sljedeće posjete istoj stranici na istom uređaju, kolačić i pohranjene informacije šalju se natrag na stranicu koja ga je kreirala (kolačić prvog dijela) ili na drugu stranicu koja pripada istoj domeni (kolačić trećeg dijela). Na ovaj način stranica zna da je korisnik već posjetio tu stranicu. Ponekad stranica prikazuje drugačiji sadržaj kada je ponovo posjetite.

Napominjemo da ova tehnologija nema nikakve veze sa OBLAK.ba, već je platforma koja pomaže korisnicima i OBLAK.ba, ali OBLAK.ba nije autor kolačića niti odgovoran za tu platformu.

Veći dio kolačića koje koristimo automatski se briše sa uređaja naših korisnika nakon završetka pregledavanja stranice (session cookies). Također koristimo i kolačiće koji ostaju na uređaju korisnika i nakon završetka sesije. Ovi kolačići služe za poboljšanje korisničkog iskustva i prilagođavanje prikaza prema potrebama korisnika, čime se optimizira vrijeme učitavanja stranice. Ovi podaci se ne mogu povezati sa pojedinačnim korisnicima jer se prikupljaju isključivo anonimno.

 

Treće strane i kolačići

Na našim stranicama mogu biti integrisani sadržaji trećih strana. Ove treće strane mogu teoretski postaviti kolačiće tokom korištenja naših stranica kako bi znali da je korisnik posjetio neku od naših stranica. Molimo korisnike da posjete stranice trećih strana kako bi saznali više o korištenju kolačića na njihovim stranicama.

 

Analitički partneri

Kako bismo bolje razumjeli kako koristiti našu platformu, surađujemo sa različitim analitičkim partnerima. Tim partnerima (Google Analytics) dopuštamo korištenje kolačića, SDK-ova i drugih srodnih tehnologija.

 

Postavke kolačića

Internet pretraživač svakog našeg korisnika može se konfigurirati tako da se kolačići prihvataju samo uz izričit pristanak ili da budu potpuno odbijeni.

Neophodni kolačići omogućavaju pregledavanje web stranice i korištenje njenih potrebnih funkcija.

Kolačići performansi prikupljaju anonimne informacije o stranicama koje korisnik posjećuje. Ovo nam pomaže da shvatimo koje su ponude najpopularnije i za šta su korisnici zainteresovani na našoj stranici.

Funkcionalni kolačići pamte odabir korisnika i poboljšavaju posjećenost stranicama.

Kolačići za oglašavanje omogućavaju dijeljenje i slanje informacija na druge web stranice koje mogu biti relevantne za korisnika.

 

Integracija dodataka društvenih mreža (Social Plugins) - Facebook

Važno je upoznati sve naše korisnike sa načinom dijeljenja podataka putem društvene mreže Facebook.

Kao i većina današnjih internet stranica i OBLAK.ba ima svoju stranicu na Facebooku.

Na stranici OBLAK.ba koristimo Facebook dodatke. Korisnici koriste opciju "Sviđa mi se" (eng. "like").

Posjetom OBLAK.ba stranice naši korisnici nisu automatski povezani sa ovom kompanijom. Povezivanje će se dogoditi tek nakon što korisnik izričito da svoj pristanak, koji će biti zatražen nakon klika na odgovarajuće polje.

Svrha, obim prikupljanja, daljnja obrada i korištenje podataka koje koristi Facebook, kao i vaša prava i opcije za postavke zaštite privatnosti, detaljnije su opisani u Facebookovoj politici zaštite podataka na njihovoj web stranici: http://www.facebook .com/policy.php

Ako korisnik ne želi da podaci prikupljeni putem naše web stranice budu povezani sa njihovim Facebook računom, molimo korisnike da se odjave sa Facebooka prije korištenja naše stranice.

Učitavanje Facebook dodataka može se spriječiti i uz pomoć dodataka (Add-on) za određene internet pretraživače, kao što je "Facebook Blocker" (http://webgraph.com/resources/facebookblocker/).

Ističemo da lične podatke naših korisnika nikada ne dijelimo sa Facebookom. Odabirom opcije "like" na stranici OBLAK.ba na Facebooku korisnik daje saglasnost da Facebook obrađuje njegove podatke. Ovo je nešto sa čime OBLAK.ba nema nikakve veze niti utiče.

 

ZAKLJUČAK

Na kraju ove obavijesti želimo još jednom istaknuti da korisnici dobrovoljno unose podatke, imaju pravo zatražiti brisanje tih podataka ili tražiti da ih mi izbrišemo te mogu biti sigurni da ne obrađujemo njihove podatke u cilju ostvarivanja profita.

Očekujemo da će ova tri temeljna principa biti dovoljna za uspostavljanje uspješne i dugoročne saradnje te ugodno korištenje usluga OBLAK.ba.